Over Lombardijen

Bij de oplettende bewoner van de wijk Lombardijen valt het op dat met de bouw van de woningen een bepaald patroon is terug te vinden. Een groot deel van de wijk ligt ten zuiden van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht, Spinozaweg, Pascalweg.

Het Zonnelicht, het Lichtpunt, de Zonnetrap en het Westerlicht (alle vier gebouwd als bejaardencomplex.) als begrenzing en daartussen enige hoogbouw en eengezinswoningen. Het andere gedeelte is gesitueerd tussen de Pascalweg, Maeterlinckweg en Molièreweg met enige hoogbouw en eengezinswoningen. Als bijzonderheid moet nog vermeld worden dat de Zonnetrap in de volksmond ook wel het
“badkuipenflat” wordt genoemd vanwege de enorme grote afmeting van de bloembakken.

Verder is het Westerlicht in de jaren tachtig afgebroken en hiervoor in de plaats zijn er 3 torenflats gebouwd, te weten De Westertoren, de Parktoren en de Spinozatoren aan de rand van de Catullusweg.

Midden in de wijk het mooie Spinozapark met de heemtuin en door het park een afwisseling van bruggetjes met enige mooie spreuken. De wijk Lombardijen is rijkelijk bedeeld met namen van schrijvers, dichters, wijsgeren etc. uit de oudheid. In 2014 zijn er 3 straatnamen onthuld van Rotterdamse dichters (barden) De drie barden in Lombardijen.: Cor Vaandragerveld, Theo Verhaarveld en Riekus Waskowskyhof. Alle drie zijpaden van de Homerusstraat.